Digitális környezetszennyezés MeetOFF

Mit tehet a felhasználó, hogy ne pazarolja fölöslegesen a különböző erőforrásokat? Például email végén fölösleges aláírás, digitális fényképezőgépen kisebb felbontás használata, mobiltelefon töltése a kocsiban… És mindezeket hogyan segíthetik a fejlesztők?

A MeetOFF ismét egy olyan témát mutat be, melyet ti ajánlottatok. Meghívtunk néhány startuppert és lelkes önkéntest, akik elmondják miért olyan fontos a digitális környezetszennyezéssel foglalkozni, és mit tehetünk a környezetünkért. Az előadókkal ezúttal a H13-ban (1085 Bp. Horánszky utca 13.) találkozhattok majd 2014. január 16-án. Folytatás

Az oktatás jövője

Manapság talán már lerágott csont, hogy az oktatást modernizálni kellene. A magyar oktatási rendszer folyton kisebb-nagyobb szervezeti változásokon megy keresztül, azonban a tananyag és az oktatási forma csak nagyon-nagyon lassan modernizálódik. Annak ellenére, hogy az elméleti tudásunk igen nagy a tanulás és a tanítás témakörében, és számos pedagógus-továbbképző programot tartanak évről-évre, mégis, még a pedagógusokat képző egyetemi karokon sem tudtunk igazán megszabadulni a frontális oktatás évszázadok óta fennálló, ám jócskán elavult módszerétől. Ahogy Peter Norvig mondja gondolatébresztő előadásában a TED-en, még a mesterséges intelligencia oktatása is pont olyan módon történik, ahogy a középkorban. A klasszikus tantermi előadás unalmas, és ráadásul kevéssé hatékony.

Folytatás

Okos telefon, okos gyermek, Okostelefon akadémia

Mint a pedagógus képzésben résztvevő hallgató, minden újra nyitottan járom a konferenciákat. Fontosnak találom, hogy tudjam mi az ami aktuálisan érdekli a gyerekeket illetve, hogy a reklámoktól hangos és impulzusokban gazdag információs cybertérben milyen veszélyek fenyegetik őket. Valamint, hogy hogyan lehet felkészíteni erre őket, hogyan lehet megelőzni a bajt. Folytatás

Önéletrajz, névjegykártya… és LinkedIn- a szakmai kapcsolatháló és önhirdetés sarokkövei?

linkedin                Tagadhatatlan, hogy a LinkedIn egy széles körben igényelt eszközt alakított ki. Alapvetően csak egy közösségi oldal is lehetne a sok közül, az alapítóinak azonban  a szakmai és üzleti kapcsolatok előtérbe állításával sikerült egyedivé formálniuk és a maga területén kiemelkedővé fejleszteniük. A statisztikák ugyancsak ezt sejtetik, hiszen a LinkedIn felhasználóinak száma 2013 októberében átlépte a 259 milliót. Jelenleg Magyarországon az internetezők csekély hányada csatlakozott az oldalhoz, de több mint 300 ezren még így is az oldal tagjai. Bár néhányak szerint a LinkedIn csupán online önéletrajz, ennél többről van szó.

Szédítsd el a közönséget – Prezi

Flash-alapú, internetes prezentációkészítő program

Prezi.com

Akár a munkahelyen, akár tanulmányainkhoz kapcsolódva, de még családi események alkalmával is előfordul, hogy bemutatót kell tartanunk. Az előadói készségek fejlesztésére számos képzés létezik már, ám mi magunk is tehetünk azért, hogy egy igazán kreatív és maradandó előadást mutassunk be a közönségnek – a Prezi prezentációszerkesztő segítségével. A program sokak számára már nem számít újdonságnak, és órákig lehetne sorolni az előnyöket és hátrányokat az eszköz mellett, ám ebben a bejegyzésben nézzük meg, mitől is olyan szédítően jó a Prezi!

Folytatás

Google Drive – az online generáció legjobb barátja

Google Drive

A Google Drive 2012 óta emberek millióinak az életét könnyíti meg világszerte. A korábban Google Docs néven futott tárhely és alkalmazáscsomag minden Google fiókkal rendelkező felhasználó számára 10 GB-ig ingyenes. Ha eddig dobozban éltél és sosem hallottál róla, netán úgy gondoltad, Neked nem nyújthat újat ez a jópofa alkalmazás, olvass tovább.

Folytatás

Offline gondokra online megoldás – Íme a Google Drive

Ötletelned kell egy problémán a munkatársakkal, de nem tudtok összeülni? Időbeosztást csináltok, amihez mindenkinek be kellene írnia magát egy táblázatba, úgy, hogy ne legyenek ütközések? Tárolni szeretnél egy dokumentumot a neten, hogy bárhol hozzáférhess? Szemléltető ábrát kell készítened, de a Paint valahogy nem tűnik az igazinak? A Google Drive lesz számodra a megoldás!

Folytatás

Újít a Google Maps

Google MapsBizonyára már nem kell bemutatnom a Google Maps alkalmazást, hiszen egy olyan programról beszélünk, melynek segítségét heti, olykor napi rendszerességgel is igénybe vesszük.

Segít nekünk előre megtervezni az utunkat, kiválasztva a lehető legrövidebb útvonalat, amivel időt és sok esetben energiát és fölösleges stresszt is megspórol a felhasználója számára. Útvonalak tervezése mellett pedig akár virtuális kirándulásra is használhatjuk.

Folytatás

Virtuális-globális esettanulmány verseny (X-Culture)

X-CultureA 2013/2014-es tanév őszi félévében lehetőségem volt a Szent István Egyetem Stratégiai emberi erőforrás menedzsment kurzus keretében részt venni egy nemzetközi online esettanulmány versenyben, mely az X-Culture névre hallgat és több ezer hallgató vesz benne részt szerte a világban.

Az X-Culture-t Dr. Vas Taras hozta létre, amikor elgondolkozott rajta a nemzetközi trendekről szóló kurzusa keretében, hogy miért ne lehetne kiterjeszteni ezt a kurzust. Felkeresett különböző egyetemeket, professzorokat, vállalatokat és a kezdeményezés ma már odáig jutott, hogy félévente több mint 3000 hallgató, 80 egyetemről, 40 országból vesz részt rajta és a vállalati kapcsolatoknak köszönhetően a valós életből vett, valós problémákra épülő esettanulmányokat oldhatnak meg a hallgatók. Folytatás

Kreatív gondolkodás? A MindMeister segítségével gyerekjáték!

A MindMeister logoja

A MindMeister online gondolattérkép eszköz segítségével villámgyorsan rendszerezheted terveidet, készíthetsz vizsgák előtti összefoglalásokat vagy akár határidő naplót, nem a szokványos módon! A program lehetővé teszi, hogy dinamikusan és látványosan ábrázold gondolataidat ezzel segítve a tanulást vagy akár a hétköznapi teendőkben való eligazodást. Folytatás