Internet Fiesta Zárókonferencia 2011.03.28.

„A játéktól az olvasásig a neten” alcímmel szervezte az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2011. március 21-28. között az Internet Fiesta rendezvényt, melynek keretében közel ezer programot szerveztek az ország különböző könyvtáraiban a témához kapcsolódva. A mai zárókonferencián is ezekből – játékok, e-bookok – kaphattunk ízelítőt, illetve hallhattuk hogy bonyolította le hat könyvtár a programsorozatot.

A bevezető előadásban dr. Fodor Péter, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket.

10.13 Nagygyörgy Katalin, Mihalik Árpád: Second Life – virtuális valóság

Átlagos felhasználó átlagosan naponta egy órát játszik videójátékokkal. Fontos tudni, hogy milyen pszichológiai aspektusai vannak. Az offline játékokhoz képest radikális változást hozott az internet. Akkor egyedül játszott a felhasználó, általában a történetben volt kezdet és végállapot. A teljesítményt kijelezte ugyan a gép, de közvetve mérhették össze egymással az emberek. Online már nincs vég, mert közösen továbbfejlesztve játsszák a pályákat. Attól még vannak benne egyénileg megvalósítható célok, de csoportosan tudják elérni.

A szerepjáték (MMORPG = Massively Multiplayer Online Roleplaying Game) ami internet nélkül nem is létezne. Itt mindenki választ magának egy karaktert: a kutatások szerint ez nem külön virtuális identitás, hanem egy idealizált én. Következő típus a „lövöldözős játékok” (FPS = First Person Shooter), melynél nem látják közben a másik fél arcát, hogy mit él át. Úgy vélték, hogy ez „személytelenné” teszi az öldöklést. A stratégiai játékoknál (RTS = Real Time Strategy) valami felépítése a cél, minden lépésnek következménye van, és minden előre elgondolt forgatókönyv szerint játszódik – hasonlóan a sakkhoz.

Aztán Mihalik Árpád kitért a böngészős / közösségi oldalakon játszott játékokra, mint pl. Farmville, Honfoglaló – ezek leginkább ügyességiek. Az autós játékoknál bebizonyították, hogy a vezetők éles helyzetben jobbak tőle, de több kockázatot vállalnak be, így több balesetet okoznak. Nem annyira kidolgozott a grafika, ám az embereknek objektív mérce áll rendelkezésére (társas összehasonlítás), vagyis versengenek, de segíthetik is egymást.

10:28 A játékok tipologizálása után Nagygyörgy Katalin rátért a Second Life ismertetésére. 2003-ban indították a programot, a virtuális térben megépíthetjük otthonunkat, de pl. a Harvard kurzusaira is be lehet ülni. A lövöldözős játékokat játsszák a legfiatalabbak, itt a legalacsonyabb a végzettség (az előzőhöz kapcsolódva) és itt a legkevesebb nő. Míg a stratégiai játékokat a legidősebbek veszik igénybe.

Ismertették, hogy átlagosan mennyi időt töltenek a játékokkal a típusok szerint. A lövöldözős és stratégiai játékokkal pl. heti átlag 28 órát játszanak vagy ennél kevesebbet. Összefoglalva nagyon inger-gazdagok a játékok, több szórakozási lehetőséget egyesítenek, nagyon sok időt elvonnak, szerepük van a mai életünkben, mert a számítógépek a munkaeszközünkké váltak. Viszont nincs nálunk játékkultúra, nem alakult ki, hogy ki mikor mennyit játszik. Ha túl sok időt töltünk velük, akkor negatív következményei lehetnek.

Visszautaltak arra, mikor megjelentek a könyvek, akkor azt hitték, hogy az emberek egyfolytában olvasni fognak és a tanároktól vonják el az időt. Meg kellene teremteni a játékkultúrát, amit továbbadhatunk. Úgy érzik ez már a nyitottság jele, hogy itt előadhattak. (Több info: www.digitalescapism.com)

10:37 Fromann Richárd: Motivációs és kapcsolati mechanizmusok az online szerepjátékosok körében

Először körbejárta PhD kutatási területét, hogyan jutott el idáig. Hogyan hat az internet az életünkre? Ami megfogta, az a közösségi tér funkciója, majd ebből következtek a játékok.

Az internettel nagyjából 10 éve kell nagyon számolnunk, és nem tudjuk hol a vége – Magyarországon jelenleg 50% állandó internethasználó van. Öt fő csoportot állított össze: kapcsolattartás, szórakozás, informálódás, ügyintézés, (egyéb??). Aki mind az ötöt használja, mély internethasználónak nevezi, ez az emberek 23%-a.

217 millió online játékost tartanak számon a világon, a legnépszerűbb a WOW, ennek felhasználói száma 13 millió. Az átlagéletkor 25-26 év, és itt 24 órás az átlagos játékidő egy héten. A legfontosabb a kapcsolatépítés, és a játékosok száma egyre nő, már tömegessé vált. A hatását ennél nehezebb vizsgálni. Megnyílik egy párhuzamos társadalom: az online társadalom, és már most látni, hogy mik áramlanak be az online térbe. A nem-játékosok hajlamosak negatívan megítélni a játékokat, a játékosok pedig pozitívan. Valószínűleg mindkét csoportnak igaza van, csak az a kérdés, honnan indulunk el.

A teljesítmény motívumhoz tartozik az előremenetel, részletek, versengés; második fő motívum a kapcsolat; és a legnegatívabban megítélhető az elmerülés. Ez nem más, mint egy eszköz, hogy ki hogyan használja, az a kérdés. Aki önbizalomhiánnyal küzd, annak kommunikációs képessége fejlődhet (x-típus, erőforrás-átvitel). Míg van aki negatívabban éli meg az offline életben a tapasztalatokat, és nő a szakadék online és offline jelenléte, a sikeressége között (y-típus).

10:50 Az x-típus teszi magát győztessé, pl. két avatar találkozik a való életben és kapcsolatot teremt. A mozgássérülteknek is nyújthat játékélményt. A 3D technológiát sok helyen használják, a virtuális tér az oktatásnál a legfontosabb, de megjelenik egészségügyben, gazdaságban, művészetekben (pl. a Szépművészeti Múzeum megjeleníthető virtuálisan).

Eddig nagyjából 2800 MMORPG játékos töltötte ki a kérdőívét, 9-10% nő, átlagéletkor 22,8 év (de a szórás 57 éves korig elvezet). A játék életciklusa 4-5 év után kezd visszaesni. Motivációként legtöbben a szórakozást mondták, a versenyzés az utolsó szempontok közé tartozik (a hatalomszerzés pedig egyáltalán nem). Megkérdezte, hogy társaságban eszükbe jut-e a játékon gondolkodni, a legtöbben azt mondták, hogy egyáltalán nem jut eszükbe, de közel vannak azok, akiknek néha eszükbe jut. Érdekes adat, hogy a legtöbb válaszadó egy e-mailt sem küld egy nap, a többi válasz eloszlott, de ez bizonyítéka annak, hogy a közösségi térben erre nincs szükség. Átlagosan 2-3 barátja van egy embernek, ezek közül egy sem olyan, akivel soha nem találkozott valós környezetben. Úgy érzi, hogy van egy magára hagyott generáció, akikkel kevésbé foglalkoznak, ezért is hálás, hogy most beszélhetett róluk.

11:03 Hammer Ferenc: Élet a valós idejű médiatérben

(Az előadó nem hozott prezentációt, szóban ismertette véleményét.) Kevés tapasztalat áll rendelkezésünkre, hogy megítéljük a helyzetet. A változások túl gyorsak ahhoz, hogy megbízható választ tudjunk adni. Hogy hogyan lehet megragadni a konvergens jelentőséget? Van aki egyszerre játszik, kommunikál interneten és a kollegájával és még tv-t is néz, tehát több dolog konvergál egymással.

Példaként az időjárásjelentést hozta fel, mert az ő idejében nyakkendős úr mondta el az időt, ma pedig felolvassák miközben zene szól. Nehéz azt is elmondani, hogy mi a könyvhasználat előnye és hátránya. „A könyvek tragikusan elszigetelik az olvasót, míg a játékok kapcsolatrendszereket hoznak létre” – idézte a könyvtárak „létrejöttéről” írt gondolatokat, ahol azt is megjegyezte az író, hogy „a könyvtárak veszélyes helyek”, kénytelen mindenki elfogadni passzívan a történéseket. Ugyanilyen problémák a mozi elterjedésekor is felmerültek.

11:14 Hiába ítéljük el a tinédzsereket, ha mi is néha megállunk és Facebookozunk kicsit, ezzel azt próbálta mondani, hogy ne legyünk képmutatóak. Szakdolgozatíráskor kért egy könyvet külföldről a könyvtárba, több hét alatt érkezett meg, majd kiderült, hogy nem az volt benne amire számított. Ma hamarabb le tudunk tölteni egy szakkönyvet (pl. Gigapedia), mint egy könyvesboltban elérnénk a pénztárig. Máskor keresett egy cd-t, és eszébe jutott, hogy gyorsabb letölteni, mint megtalálni. Megtervezhetjük GMaps-en azt is, a gyerekünk hogy jöjjön haza az iskolából. Még az értelmes használatról van még mit tanulnunk. Egyre nehezebben lehet eldönteni, hogy amit éppen csinálunk az online vagy offline. A valóság és a virtuális szembeállításától, ezektől a szavaktól meg kellene szabadulnunk. A tizedes osztályozás precíz, szakrend szerint sorolja be a könyveket, míg az Amazonon használat szerint vannak osztályozva.

11:23 Székffy Tamás: “Olvassuk az internetet!” Megoldások és technológiák az elektronikus tartalmak megjelenítésére

E-book olvasókat mutatott be, és adott körbe egymás után. A Kindle WiFi az Amazon könyvolvasó eszköze, alkalmas jegyzetelésre. A Pocketbook 902 és 602 inkább az üzletemberek számára készült. Megemlítette még az Icarus T701 Tabletet és az iPad-et, ahol egyesül az internet és a könyvolvasás.

Az első igazi mobilizált könyvolvasó eszközök a PDA-k voltak (Apple Newton, 3Com Palm). A laptopokat már mindenki viheti magával. Az okostelefonok életünk részévé váltak, kérdés hogy ki mennyire érzi kényelmesnek az olvasást rajta. Ezután jöttek a dedikált könyvolvasó eszközök, eleinte az embereknek nem volt rá valós igényük.

11:35 A megjelenítés kulcsa a kijelző, mert nem minden alkalmas arra, hogy olvassunk rajta. Az ideális kijelző nem vibrál, nincs extrém kontraszt, igazítható a fényviszonyokhoz és elfogadható a felbontása. Az LCD kijelzőt nem tartja túl jónak ilyen szempontok miatt (túl kontrasztos fekete-fehér). Az E-papír szerinte a jó irány, csak figyelni kell a pixelméretekre, hogy olvasható maradjon. Fejleszthető irány szerinte a színes E-papír. Sokrétű használatát el tudja képzelni, és buzdít mindenkit az e-könyv olvasók vásárlására.

11:45 Aláírta dr. Fodor Péter, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke és Cseterki Imre, az eMagyarország Centrum ügyvezető igazgatója közös megállapodásukat.

11:48 Nagyjából félórás kávészünet következett

 

 

Képes beszámolók az Internet Fiesta kiemelkedő eseményeiről

12:15 Elkezdődött a konferencia második része, Fodor Péter röviden ismertette a célokat (egyenrangú felek kölcsönös együttműködése, melynek letéteményesei a könyvtárak).

12:17 Fődi Katalin (Pécs): Könyvtárbusz

A kistérségek ellátottságára nyertek 100 millió Forintos pályázatot, ebből vásárolták a buszt, mellyel naponta átlagosan 3 településre látogatnak el. Településenként kb. 15 fő látogatja meg őket, ezek közül 35% gyerek olvasó és 1145 fő látogatta összesen a buszt eddig. A busz felszereléséhez tartozik a projektor, tv, multifunkciós készülék (szkenner, fénymásoló, nyomtató), notebookok. A beiratkozás ingyenes, amihez műholdas internet elérés is tartozik. Ez nem csak a felhasználóknak, de a könyvtárosoknak is fontos, pl. a katalógus eléréséhez.

2011-ben csatlakozta először az Internet Fiestához, két héten keresztül tart, és irodalmi totóval készültek rá. Céljuk az volt, hogy az interneten található hiteles információforrásokat megismertessék, bemutassák a lehetőségeket. Beépítették pl. a Magyar Elektronikus Könyvtárat, Digitális Irodalmi Akadémia. Nem az volt a céljuk, hogy azonnal bejelöljék a választ az emberek, hanem hogy utánanézzenek az információnak. (Pl. Melyik hónapot nevezzük Mindszent havának? – mellette egy link, aminek segítségével megtalálhatták a választ.) Helyben ki tudták elektronikusan értékelni a lapokat, de mindig úgy alakították, hogy minden feladatlap nyertes legyen.

12:27 Somlai Veronika (Szentgál, Veszprém megye): Szentgáli Községi Könyvtár programjai

Fontosnak tartotta elmondani, hogy könyvtárosnak tartja magát a kistelepülésen, annak ellenére, hogy programszervezési feladatokat is ellát. Szentgálon mindenki ismeri a másikat, semmi nem maradhat titokban. Nagyon sok civil egyesület működik, sport és kulturális is, és aktív közösség tartozik hozzájuk.

2004-ig hatezer kötetes volt az állomány és heti 4 órát volt nyitva, egy pályázat segítségével ez után indult a szolgáltatások bővítése. 2006-ban sikerült egy helységbe költözniük az e-ponttal, ezután megnőtt a látogatottság. 2007-től mozgókönyvtári ellátást is működtetnek. Tavaly októberben kezdték a programot, melynek keretében olvasmányt lehet hozni, és megosztani másokkal („Olvasó emberek klubja”).

Csodálja a gyerekeket, akik már 5 évesen is könnyen elnavigálnak az interneten. Most az Internet Fiestán igyekeztek egy kicsit az internetes olvasmányokkal is foglalkozni, bár az ő olvasói többnyire a hagyományos könyveket igénylik. A romák nem csak internetet érhetnek el a könyvtárban, hanem szívesen nyújtanak segítséget pl. álláskeresésben, önéletrajz írásban (RomaWeb program). Rendeztek egy Internet maratont, mikor reggel 8-tól este 8-ig nyitva volt a könyvtár, és internetezhettek a gyerekek. 18 órától a felnőttek kérhettek segítséget az internetezésben.

A résztvevők többsége a 14 év alatti korosztály volt. Úgy érzi, igénylik az emberek, hogy megosszák egymással a problémákat, együtt lehessenek.

12:40 Fodor Péter elmondta, hogy a mai programbizottság úgy állította össze az előadásokat, hogy minden településnagyság megjelenhessen.

12:41 Molekné Kőrösi Beatrix: (Kazincbarcika) Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ

Mamutintézménynek tartja magukat, mert sok feladatot kell ellátniuk és 30 települést, melyek közül 29 kistelepülés – őket is be szokták vonni programjaikba. 238 fő volt 14 év alatti a résztvevők közül, 55 fölöttiek 101-en, és összesen 408 fő ment el hozzájuk, melyből 72 kistérségi látogató. Jó eredménynek tartja, hogy a helyi média egyfolytában jelen van programjaikon.

A felnőtteknek tartott programok pl. Legyél a hálótársam, Te még könyvből én már e-ből, Pont neked, Interdrog függőség – látszik, hogy figyelemfelkeltő címeket választottak, aminek tudatos oka volt.

Ezután képeket mutatott, ahol láthattunk óvodásokat, nagymamákat és látás- hallássérült hölgyet, amin éppen részt vesznek a programokon.

12:50 Bagaméri András, Kissné Nagy Mónika (Székesfehérvár): Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár programjai

Idén 35 programot regisztráltak az Internet Fiestán, amit az audiovizuális teremben tartottak. Az óvodásokat cd-romokkal várták, a tavasz- és a téltündér világában kalandozhattak. Kézzelfoghatónak érzi a fejlődést, amit a gyerekek 1 év alatt mutatnak. A középiskolások a neten túrázhattak, segítséget kaptak az érettségihez, hogy milyen forrásokból indulhatnak ki. Az idősebbeknek pedig a veszélyeket mutatták be, és hogyan lehet védekezni ezek ellen.

Legsikeresebb rendezvényük a „Legyél mindig naprakész!”, ahol híroldalakat mutattak be, eredetileg egy programot terveztek, de eddig négyet kellett tartaniuk és ez után is fognak, mert olyan nagy volt az érdeklődés.

Tartottak wifi napot; Fiesta szombatot, mikor ingyen internetezhettek (55 új beiratkozót eredményezett!) és a könyvtárban leselejtezett könyvekből is vihettek magukkal. Ezen a szombaton több mint 400 érdeklődő kereste fel a könyvtárat.

Ajánlotta nekünk is a virtuális sétát, ahol Székesfehérvár régi képeslapjai között böngészhetünk, miközben Liszt műveiből hallhatunk részleteket.

13:00 Lajos Klára (Kiskunfélegyháza): Petőfi Sándor Városi Könyvtár programjai

Egymás után sorolta programjaikat és mutatott ezekről képeket. Félegyházán is tartottak előadásokat az internet veszélyeiről, bemutatták az Egyszervolt.hu oldalt a nagyiknak és a gyerekeknek. Szót ejtettek a szerepjátékokról, és az avatar fogalmáról, amit egy avataros verseny zárt. Nettotót is összeállítottak, amit sokan lelkesen töltöttek ki.

Összesen 211 fő vett részt a programokon, ők leginkább a középiskolásokat vonták be (72% tini), de a felnőttek és nagyik is sokan csatlakoztak.

13:06 Egri Krisztina: A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár programjai

29 könyvtár csatlakozott az Internet Fiesta programokhoz, közülük sokan rajta vannak az iwiwen és a Facebookon, ahol el tudták érni a résztvevőket. Internetes totókat állítottak össze saját olvasóiknak, de interneten mindegyik elérhető volt, ezeknek kérdései leginkább közösségi oldalakra, mesékre vonatkoztak. Volt, hogy az olvasó saját maga érdeklődött a rendezvény iránt, de előfordultak szervezett bemutatók, pl. iskolai foglalkozások. A Dagály utcai könyvtárban meseíró foglalkozást tartottak, amit utána el is játszottak a gyerekek, a Sétáló utcai könyvtárban pedig Honfoglaló-party-t rendeztek. Előadásokat tartottak arról, hogy játék közben mire érdemes odafigyelni, a Bíró Mihály utcai könyvtárban saját avatarjukat készíthették el a gyerekek.

A tiniket az Alkonyatra és Pöttyös könyvekre vonatkozó totóval próbálták bevonni. De volt szó a tudatos Facebook-használatról is, és Liszt Ferencről (a Liszt-év kapcsán). Bemutattak adatbázisokat is, pl. szecesszió, szimbolizmus művészetéhez kapcsolódóan – projektorral a Központi Könyvtárban, géppel az Ötpacsirta utcai könyvtár különtermében.

Az idősebb korosztálynak e-könyv lelőhelyeket mutattak meg, és a ma tanult mélyinternet kifejezés szerint azt bemutatni, hogyan fizethetünk ki csekket interneten. Szó volt még az iwiw és a Facebook használatáról.

13:18 Nagy Anna hozzátett még néhány adatot a korábban hallottakhoz. A legtöbb programot a kölyök korosztálynak tartották, melyek közül 421 szólt a játékról. Ezután Fodor Péter felolvasta, hogy mely könyvtáraknak osztanak oklevelet a jó teljesítményükért.

13:24 Fodor Péter megköszönte a sok ötletet és munkát, amit a könyvtárosok végeztek a nehéz körülmények ellenére. Kiemelte, mennyire jónak tartja, hogy a könyvtárosok megemlítették a helyi sajtóval való kapcsolatukat, mert mindenkinek a saját környezetében kell kiépíteni a kapcsolatokat. Kérte, hogy regisztrálja mindenki a programjaihoz kapcsolódó adatokat.

Vélemény

Mintha két egészen más világról lett volna szó a konferencia két részében. Az első felében arra csodálkoztunk rá, hogy egy átlag játékos heti 28 órát tölt a gép előtt a kedvenc játékával. Hogy az emberek 23%-a mélyinternetező, akik interneten bonyolítják le a kapcsolattartást, a szórakozást, az informálódást, a hivatalos ügyintézést. Míg a nap második felében nagyon lelkes könyvtárosok számoltak be arról, mekkora sikerrel tartottak a könyvtárban egy wifi napot, egy ingyen internetezős napot. Milyen nagy érdeklődés volt a totó iránt, és a tervezetthez képest négyszer annyian mentek el a hírforrásokról szóló előadásra, illetve többen tartottak iwiw-ről és Facebookról szóló programot.

Ha ezek iránt nagy az érdeklődés, akkor talán ebbe az irányba kellene vinni év közben is a rendezvényeket, az előadásokat, a tréningeket, a workshopokat – akár fizetősen. Évi egy ingyen wifi és egy internetnap helyett mindennap az kellene (ahogy néhány könyvtár biztosítja is), mert ha a net miatt bemennek az emberek, akkor más szolgáltatást is észrevesznek (ami miatt akár több pénzt otthagynak, mint az internetért).

Mikor a MeetOFF-on öt percre megszakad a wifi, akkor egyszerre tízen problémáznak twitteren. Szeretem a wifit, de amúgy ott a mobilnet a netbookomon és a mobilomon is. A geek ismerőseim azon elmélkednek, hogy lecseréljék-e az iPad-jüket iPad2-re. Néha dugdosom az okostelefonom, mert már túl réginek számít a többiekéhez képest. A mi közösségünk az iwiw-et már rég égőnek tartja, a Facebook kezd kicsit uncsi lenni és az új lehetőségeket keressük. Ekkora a hézag egyes emberek között? Vagy az okok generációs különbségekre vezethetők vissza?

Habók Lilla

8 hozzászólás a(z) “Internet Fiesta Zárókonferencia 2011.03.28.” bejegyzéshez

  1. 12:50-kor kezdődő programnál helytelenül szerepel az előadóknál a Székesfehérvár: Városi Könyvtár megnevezés, a helyes: Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár (vmmk.hu).

  2. Visszajelzés: Segítségkérés! | Witcher 2 Magyar Rajongói Oldal

  3. Visszajelzés: OFF:MMORPG 2011 kérdőív részeredmények | Diablo III Hungary

  4. Na, ja, a digitális bennszülöttek meg sem értik már lassan a digitális bevándorlókat 🙂
    Remélem, az Y generáció nem veszti el a lendületét 5-10 év munkatapasztalat után sem, és ugyanúgy természetesnek veszi(tek) majd az újdonságokat. A következő nemzedék, persze, fejlődésképtelen vén hülyének fogja tartani _akkor is_ az akkori harmincasokat (benneteket!:), de hátha mégsem kerül erre sor. Mert 2012-ben úgyis itt a világvége. (Na, jó, ez csak vicc, a 2013-as napkitörések után ébrednek majd rá a túlélők, hogy számítógép nélkül is lehet – akár teljes életet – élni! e minek? :D)

    Szeretném jelezni ugyanakkor, hogy Hammer Ferenc hozott “prezentációt”, hiszen megtartotta “előadását”, mely szvsz a legjobb stílusú volt aznap.

  5. Visszajelzés: Internet Fiesta Zárókonferencia « Variance Guild Wars 2 info blog