Herendy Csilla: Google – a tudományos alapoktól a usability-n át az „arany háromszögig”

Az előadó Ph.D. hallgató a Corvinuson, egy félévet a szemantikus webbel foglalkozott.

Miért fontos a találati rangsor? Mit takar a Google aranyháromszög? Tudományos alapja a gráfok: pontok és összekötő vonalak. Larry Page szerint a Word Wide Web lehet a valaha létrehozott legnagyobb gráf. Azt, hogy ki-kire hivatkozik, jó lenne megtudni. Fontos: a visszafelé mutató hivatkozás. Az ezzel foglalkozó tudományág a bibliometria (írott dokumentumok és idézetstruktúrájuk tudománya). Egy tudományos mű attól fontos, hogy milyen az idézettségének a minősége és mennyisége. Az is lényeges még, hogy kiket idéz az adott munka és hogy később ki hivatkozik rá.

A tudományos publikálás is rangsor elven működik. Page szerint: hivatkozás = idézet link = magyarázó jegyzet. Az volt az ötlete, hogy összegyűjti a web összes hivatkozását és célhonlap szerint csoportosítja.

1996-ban rájön, hogy a hivatkozásokat számon kell tartani, hogy rangsorolni tudják őket. Sergey Brin segítségével létrehoztak egy algoritmust, amely pontozta a hivatkozásokat, a fontosabb forrásból származó hivatkozások magasabb pontot kaptak (Page Rank). Kihelyezték a keresőt a Stanford weboldalára, elindult a Google.

Az „arany háromszög” elnevezés abból adódik, hogy megtanultuk, hogy jól működik a kereső és elől találjuk a jó találatokat, így elég csak az első párat végignéznünk. A Google-nál többnyire az első 3 oldalt nézik meg a felhasználók, a Yahoo-nál többet.

A Google Instant megjelenésével megváltoztak a keresési szokások, de az „arany háromszög” továbbra is megmaradt.

A szponzorált linkeket kevesen nézik meg.

 

*főnix*

Egy hozzászólás a(z) “Herendy Csilla: Google – a tudományos alapoktól a usability-n át az „arany háromszögig”” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: EuroIAVII 2011.09.23. (Prága, Marriott Hotel) | Meetoff – Online Fejlesztők & Felhasználók Meetup Konferencia