Türk István: Ne féljünk a Google Pandától!

Viszonylag új dolog, Magyarországon nincs még, de előre ne féljünk tőle. A Google rendezni szeretné a világ összes információját. Keményen kell dolgozniuk, mert a web hatalmas. Kézi úton lehetetlen lenne rendszerezni, itt is algoritmusok végzik a munka java részét. Az algoritmus frissítés napi szinten történik, ezzel együtt a hibákat is javítják.

[powerpress]

Nem mindenki törekszik a jó minőségű tartalomra. Az emberek átszoktak az Altavista-ról a Google-ra, mert relevánsabb találatot ad.

Panda: 2011. február végén indult, először csak az USA-ban. Elég sok támadás érte a Google-t a találatok kapcsán. Az algoritmus a magyar nyelvterületet is fogja érinteni, így a legrelevánsabb találatot kapjuk meg.

A keresőoptimalizálás nagyon linkfókuszú lett, ami segítette a manipulatív technikák elterjedését (pl. linkvásárlás). Cél: a rossz minőségű tartalom kerüljön hátra a találati listában. Hogyan? Öntanuló algoritmussal: például képes eldönteni, hogy az adott dokumentum milyen korosztálynak szól. Alapvetően nem ember bírálja el, így nem lehet megsértődni, hogy valaki hátrasorolta az oldalt.

Azokra a kérdésekre kell választ adni, hogy a tartalom, amit odatettem, hasznos-e; egy minőségi magazinban is megállná a helyét; megadnád-e az oldalnak a bankszámlaszámod és nincs-e több hirdetés az oldalon, mint szöveg. A tartalomról szól az egész felhasználói élmény.

Mit kell tenni? A mindenhonnan összeszedett tartalom nem jó, valami hozzáadott értéket is kell tartalmaznia az oldalnak. A minőségi tartalom nagyon fontos. Össze lehet vonni gyengébb minőségű oldalakat és be lehet vonni külső szemlélőket is.

 

Kérdések:

– A Google észreveszi-e, ha külföldi tartalmat fordítok?
– A tükörfordítás semmiképpen nem jó. A tag a fontos, amit a lefordított tartalomba be tudsz ágyazni. Az is szempont, hogy mennyire duzzasztod fel. De ne csinálj ilyet és akkor nem lehet baj.

Az előadás prezentációja megtekinthető: itt.

*főnix*

Hozzászólások lezárva.